PEKA PALAČINK IZ PŠENICE KHORASAN, 17.9.2019


Eko kmetija Brinjevka je v sklopu projekta Lokalno je zdravo pripravila delavnico peke palačink iz pšenice khorasan. Le kdo ne obožuje palačink, kajne? 

Najprej smo se spoznali s pšenico khorasan oziroma bolje poznano pod imenom kamut. To je starodavna vrsta pšenice, ki je lahko prebavljiva in ne povzroča alergij. Zrna kamuta imajo visoko energijsko vrednost in vsebujejo več beljakovin kot ostala žita.

Zaposleni v Brinjevki iz kamuta pripravljajo tudi kamutove kosmiče, ki jih je nujno potrebno namočiti čez noč, zjutraj pa jih lahko uporabimo za kakršenkoli zdrav zajtrk. Posladkamo pa se lahko tudi z njihovimi kamutovimi piškoti.

Sledilo je mletje kamuta v zato namenjenem posebnem mlinčku. Vanj smo stresli kamut, ven pa dobili moko, ki jo je bilo potrebno še presjati.

 



 


Masa za palačinke je bila v hipu pripravljena in palačinke so bile tik tak na mizi. Za piko na i smo jih namazali z domačo marelično marmelado, ki je ravno tako proizvod ekološke kmetije Brinjevka.

 
 


Kljub temu da je šlo za kamutovo moko in so bile palačinke že navidezno drugačne, je bila to vseeno ena super zdrava poslastica še pred kosilom. ;)